पसलमा किनेको पिस्ताबाट पिस्ताको रूख बढाउनु एउटा रोमाञ्चक र इनामदायी प्रयास हुन सक्छ। यो बृहत् गाईडले तपाईंलाई सही पिस्ता छनोट गर्नेदेखि लिएर तपाईंको रूखलाई पूर्ण परिपक्वतासम्म पालनपोषण गर्ने सम्पूर्ण प्रक्रियामा लैजानेछ। सही ज्ञान र सावधानीपूर्वक ध्यान दिएर, तपाईं घरमा आफ्नै पिस्ताको रूख बढाएर सन्तुष्टिको आनन्द लिन सक्नुहुन्छ।
## दायाँ पिस्ता चयन गर्दै
### व्यवहार्य बीउ छनोट गर्दै
पिस्ताको रूख बढाउने पहिलो चरण व्यवहार्य बीउहरू छनोट गर्नु हो। पसलमा किनिएका सबै पिस्ताहरू अंकुरिने छैनन्, त्यसैले सही पिस्ताहरू छनौट गर्न महत्त्वपूर्ण छ। कच्चा, नमकीन पिस्ताहरू खोज्नुहोस् जुन अझै पनि तिनीहरूको गोलाहरूमा छन्। भुटेको वा नमकीन पिस्ता नखानुहोस्, किनकि तिनीहरू अंकुरण हुने सम्भावना हुँदैन।
### ताजगीको लागि जाँच गर्दै
बीउको व्यवहार्यताको कुरा गर्दा ताजापन कुञ्जी हो। सुनिश्चित गर्नुहोस् कि तपाईंले चयन गर्नुभएको पिस्ता ताजा छ र धेरै लामो समयको लागि शेल्फमा बसिरहेको छैन। ताजा पिस्ताहरू अंकुर्ने र स्वस्थ रूखहरूमा बढ्ने सम्भावना बढी हुन्छ।
## रोप्नको लागि बीउ तयार गर्दै
### बीउ भिजाउने
रोप्नु अघि, पिस्ताको बीउ भिजाउनु आवश्यक छ ताकि तिनीहरूको कडा गोलाहरू नरम हुन्छन्। बीउहरूलाई एक कचौरा पानीमा राख्नुहोस् र तिनीहरूलाई 24 घण्टाको लागि भिजाउनुहोस्। यसले अंकुरण प्रक्रिया सुरु गर्न मद्दत गर्नेछ।
### स्तरीकरण प्रक्रिया
पिस्ताको बीउलाई सुप्तता तोड्न र अंकुरणलाई प्रोत्साहित गर्न चिसो स्तरीकरणको अवधि चाहिन्छ। भिजे पछि, भिजेको कागज तौलियाको साथ प्लास्टिकको झोलामा बीउ राख्नुहोस्। झोला बन्द गर्नुहोस् र फ्रिजमा 6-8 हप्ताको लागि भण्डार गर्नुहोस्। यसले प्राकृतिक जाडो अवस्थाहरूको नक्कल गर्दछ जुन पिस्ताको बीउ अंकुराउन आवश्यक छ।
## बीउ रोप्दै
### सही माटो छनोट गर्दै
पिस्ताका रूखहरू 7.0 र 7.8 बीचको pH स्तर भएको राम्रो निकास हुने माटोमा फल्छन्। आवश्यक पोषक तत्व र निकास प्रदान गर्न बलौटे दोमट माटो र जैविक कम्पोस्टको मिश्रण प्रयोग गर्नुहोस्।
### बीउ रोप्दै
स्तरीकरण अवधि पछि, यो बीउ रोप्ने समय हो। तयार माटोको मिश्रणले साना भाँडो भर्नुहोस् र प्रत्येक बीउ लगभग 1 इन्च गहिरो रोप्नुहोस्। माटोलाई राम्ररी पानी दिनुहोस् र भाँडोलाई न्यानो, घमाइलो स्थानमा राख्नुहोस्।
## तपाईंको पिस्ताको बिरुवाको हेरचाह गर्दै
### पानी हाल्ने
पिस्ताको बिरुवालाई लगातार नमी चाहिन्छ तर पानी जम्मा हुनु हुँदैन। बिरुवालाई नियमित रूपमा पानी दिनुहोस्, माटो ओसिलो तर भिजेको छैन। बिरुवा बढ्दै जाँदा, जरा सड्नबाट बच्न पानी पिउने आवृत्ति घटाउनुहोस्।
### पर्याप्त प्रकाश प्रदान गर्दै
पिस्ताको रूखलाई फस्टाउनको लागि प्रशस्त सूर्यको किरण चाहिन्छ। सुनिश्चित गर्नुहोस् कि तपाईंको बिरुवाले प्रत्येक दिन कम्तिमा 6-8 घण्टा प्रत्यक्ष सूर्यको प्रकाश प्राप्त गर्दछ। यदि प्राकृतिक सूर्यको प्रकाश अपर्याप्त छ भने, तिनीहरूको प्रकाश आवश्यकताहरू पूरा गर्न बढ्दो बत्तीहरू प्रयोग गर्ने विचार गर्नुहोस्।
### उर्वरक
स्वस्थ वृद्धिलाई बढावा दिन, आफ्नो पिस्ताको बिरुवालाई सन्तुलित, ढिलो-रिलीज उर्वरको साथ उर्वर गर्नुहोस्। आवेदन दर र आवृत्तिको लागि निर्माताको निर्देशनहरू पालना गर्नुहोस्।
## तपाईंको पिस्ताको रूख प्रत्यारोपण गर्दै
### कहिले प्रत्यारोपण गर्ने
एकपटक तपाईंको पिस्ताको बिरुवाहरू लगभग 12 इन्च अग्लो भएपछि र बलियो जरा प्रणाली विकास गरिसकेपछि, तिनीहरू बाहिर प्रत्यारोपण गर्न तयार छन्। यो सामान्यतया 1-2 वर्षको वृद्धि पछि हुन्छ।
### सहि स्थान छनोट गर्दै
तपाईंको पिस्ताको रूख प्रत्यारोपण गर्नको लागि राम्रोसँग निकास हुने माटो भएको घमाइलो स्थान चयन गर्नुहोस्। सुनिश्चित गर्नुहोस् कि साइटमा रूखको पूर्ण आकारमा बढ्नको लागि पर्याप्त ठाउँ छ, किनकि पिस्ता रूखहरू 30 फिट सम्मको उचाइमा पुग्न सक्छ।
### प्रत्यारोपण प्रक्रिया
बिरुवाको जराको बलको दोब्बर चौडाइ र गहिराइको प्वाल खन्नुहोस्। बिरुवालाई यसको भाँडोबाट सावधानीपूर्वक हटाउनुहोस् र यसलाई प्वालमा राख्नुहोस्, सुनिश्चित गर्नुहोस् कि जरा बलको शीर्ष माटोको सतहसँग बराबर छ। प्वाललाई माटो र पानीले राम्ररी भर्नुहोस्।
## तपाईंको परिपक्व पिस्ताको रूखको पालनपोषण गर्दै
### सिँचाइ र मल्चिङ
एक पटक स्थापना भएपछि, पिस्ता रूखहरू अपेक्षाकृत खडेरी-सहनशील हुन्छन्। यद्यपि, तिनीहरूलाई अझै पनि नियमित पानी चाहिन्छ, विशेष गरी सुक्खा अवधिमा। रूखको आधार वरिपरि ओलावा कायम राख्न र झारलाई दमन गर्न मल्चको तह लगाउनुहोस्।
### छाँट्ने
तपाईंको पिस्ताको रूखको स्वास्थ्य र आकार कायम राख्नको लागि छाँट्नु आवश्यक छ। मृत वा रोगग्रस्त हाँगाहरू हटाउन र नयाँ वृद्धिलाई प्रोत्साहन दिन रूखलाई वार्षिक रूपमा छाँट्नुहोस्। सूर्यको किरण रूखको भित्री भागमा छिर्न अनुमति दिन खुला क्यानोपी बनाउनमा ध्यान दिनुहोस्।
### कीरा र रोग व्यवस्थापन
पिस्ता रूखहरू कीरा र रोगहरू, जस्तै एफिड्स, स्केल कीराहरू, र फंगल संक्रमणहरूको लागि संवेदनशील हुन सक्छ। सङ्क्रमण वा रोगका लक्षणहरूका लागि आफ्नो रूखलाई नियमित रूपमा निरीक्षण गर्नुहोस् र कीटनाशक साबुन वा फङ्गिसाइडहरू प्रयोग गर्ने जस्ता उपयुक्त कदम चाल्नुहोस्।
## पिस्ता फसल गर्दै
### कहिले फसल काट्ने
पिस्तालाई पहिलो पटक उत्पादन गर्न सामान्यतया ७-१० वर्ष लाग्छ